Вежди Рашидов: У нас има етнизиране
Вежди Рашидов: У нас има етнизиране / снимкa: Sofia Photo Agency
Вежди Рашидов: У нас има етнизиране
17926
Вежди Рашидов: У нас има етнизиране
  • Вежди Рашидов: У нас има етнизиране

Има етнизиране в България и то е направено като етническа партия. Това каза в предаването „Пропаганда” на Дарик известният склуптор Вежди Рашидов. По думите му сегашната политика в страната е необходима, за да може да се консервира в даден вид един електорат. От ефира на Дарик Рашидов се запита как преди не е имало толкова джамии, а изведнъж, в България, в 21 век джамиите стават толкова много и толкова посещавани.

 

По думите му българските деца от Рибново, Сърница, Гърмен могат да се „върнат” като приемат правилата на светския живот в училищата. Според него религията не трябва да се учи, защото се усъвършенства в джамията, а който иска да служи на Бог до края на живота си трябва да отиде в Духовната семинария. Вежди Рашидов коментира още, че учителя по ислям се е появил от политическите касти, защото не може да си обясни кой му дава заплата и на какъв щат е назначен. Ето какво още каза Вежди Рашидов:

 

„Да вземем пример от една ислямска държава като Турция – училището, улицата е светско място, вкъщи можеш да правиш каквото искаш, можеш да вярваш в който си искаш Бог, защото това е свещено право на всеки”.

 

Запитан дали тези деца са лишени от свободен избор, Рашидов отговори така: „Фактът, че им набутваме в училищата, в ръцете по един Коран, мисля че това ги лишава автоматично от свобода”.

 

Помолен да коментира задружното посрещане на кмета на Гърмен Ахмед Башев, Вежди каза: „Безсилието на обществото ражда героите. Населението в тези региони е много добре икономически хванато”. Според него българският турчин не е агресивен човек, но преди всичко е наплашен човек.

 

По думите на Вежди Рашидов ислямските фондове не спят, защото не може да си обясни как в България няма пари за строеж на църкви, но има пари да се строят джамии.

 

Целия разказ на Вежди Рашидов можете да чуете в прикачения звуков файл.