Велчев се срещна с американския си колега Алберто Гонсалес
Велчев се срещна с американския си колега Алберто Гонсалес / netinfo

Ключовото значение на борбата с организираната престъпност и корупцията за функционирането на демократичното общество открои министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Алберто Гонсалес по време на разговора със своя български колега Борис Велчев във Вашингтон. Гонсалес подчерта и ролята на този процес като съществен елемент от усилията за формиране на обществено доверие към държавните институции и техните служители.

От своя страна Борис Велчев подчерта много добрите резултати от взаимодействието с американските институции и изрази желанието на българската страна за продължаване на действието на специализираните американски програми и след присъединяването на нашата страна към ЕС.

Велчев проведе редица срещи в няколко от специализираните звена на американското министерство на правосъдието като Отдела за борба срещу организираната престъпност и рекета, Отдела за борба срещу компютърните престъпления и престъпленията срещу интелектуалната собственост, както и криминалната секция на Службата по международни връзки. Велчев се срещна и с конгресмена Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата напредставителите на САЩ.