Велчев: По случая Килърите-1 ще има ново развитие
Велчев: По случая Килърите-1 ще има ново развитие / снимка: Sofia Photo Agency

Главният прокурор Борис Велчев увери, че по случая "Килърите-1" ще има ново развитие. "Предполагам още в близките седмици", каза още Велчев, цитиран от БГНЕС.

Според Велчев хората, които бяха освободени, са опасни. Той припомни, че те са задържани по друго дело, но във връзка с първото. Четирима от петимата задържани за убийството на Юри Галев останаха в ареста по обвинение за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Борис Велчев бе категоричен, че това е една организирана престъпна група, която по всяка вероятност е била ангажирана с повече от едно убийство. Засега има повдигнати обвинения за две убийства, каза Велчев. Предстои в близките месеци да видим окончателния брой на обвиненията, които ще им бъдат повдигнати.

Помолен да коментира мотивите на Апелативния съд, с които съдът ги освободи от ареста, Велчев каза, че онова, което не може да приеме за нормално, е тонът, с който понякога се дават оценките. "Този тон трябва да съдържа винаги професионална етика", заяви Велчев.

Той каза още, че инспекторатът на Върховна касационна прокуратура е образувал проверка по искане на прокурор Роман Василев. Проверката е от лятото и се отнася до декларацията, която той е подал пред Сметната палата. Според тази декларация Роман Василев е спечелил 80 000 лева от борсата. Велчев не знаеше конкретно какво съдържа молбата, но заяви, че ако тя не е приключила, вероятно скоро ще приключи.

Обвинител номер 1 коментира, че има и други публични личности, които декларират такива печалби в публични регистри. Прокуратурата продължава да е на мнението, че по делото "Маргини" трябваше да има осъдителни присъди, стана ясно още от думите на Велчев. Той каза, че очевидно обвинението не е успяло да убеди съда в това. Велчев коментира по друг повод, че в една правова държава винаги има спорове между институциите и е лицемерие да се твърди обратното. Той каза още, че и между прокуратурата и полицията често пъти има сериозни противоречия и спорове. "Трябва да е ясно, че полицията не представя доказателства пред съда, това го прави прокурорът, след като прецени, че те са достатъчни", уточни главният прокурор. Велчев припомни принципната си позиция, че говоренето на прокурорите трябва да е много грижливо и по-скромно.