Варна кораб Асен Василев
Варна кораб Асен Василев / БТА
“България ясно заяви подкрепа за Израел в тази ужасна ситуация. Ресурс за оказване на хуманитарна помощ в бюджета на МВнР и в централния бюджет има. Въпросът е конкретните министерства да се свържат с Израел, да се установи от какво имат нужда и ние ще го остойностим”, това заяви финансовият министър Асен Василев.

Финансовият министър заяви, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана.

“Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е ако тя важи за всички автомобили в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители, така че по - скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев.

Финансовият министър коментира, че трябва да отделим две различни метрики - цените на барел на суровия нефт, а другата е индексът, който показва цените на петролните продукти на петрол и дизел в ЕС, който сформира цената, на която се продава в България. Следим този индекс и ако видим нива, които биха застрашили икономическата активност в страната със сигурност ще предприемем действия”, подчерта Василев.
БГНЕС