В Мизия не достигат доброволци за разчистването след потопа
В Мизия не достигат доброволци за разчистването след потопа / снимка: БГНЕС, архив

Описването на щетите след потопа в Мизия се бави, защото в понеделник предстои комисията от архитекти да довърши огледа за състоянието на наводнените къщи. Остава да бъдат проверени 250 имота. Това съобщи днес зам.-кметът на града Николай Нековски.

От проверени до момента 416 имота, около 70 къщи са напълно негодни за живеене. 206 къщи са оценени с жълта точка - т.е. необходим е тотален ремонт.

От проверените имоти само 53 са годни за живеене и то след изсушаване и изхвърляне на цялата покъщина. В проверените 416 имота живеят 1165 души, обобщи Нековски.

В много от отводнените къщи в бедстващия град избиват отново високи подпочвени води. Последващо изпомпване на водата носи риск за сградите, обясниха от Кризисния щаб.

Най-големият проблем сега е липсата на доброволци, които да помагат на пострадалите, днес техният брой беше само 26, съобщи News7. Заявките от пострадалите хора за помощ от доброволци са няколко пъти повече от дошлите да помогнат. Хората са в паника, защото личният състав от 100 човека от пожарната и гражданска защита вече се канят да си тръгват.

От отпуснатия 1 млн. лева авансова държавна помощ 400 000 лева ще отидат за ремонт на пострадалите училища, а от даренията чрез SMS-и има идея да се осигури жизнен минимум от бяла техника за всеки пострадал дом.