В Дунавската равнина продължава да е много студено
В Дунавската равнина продължава да е много студено / снимкa: Sofia Photo Agency

В Дунавската равнина продължава да е много студено, минималните температури са се повишили едва с един до 3 градуса, в сравнение с вчерашните. Това съобщи за БТА Пенка Илиева, дежурен синоптик в Плевен в Регионалния център на Института по метеорология и хидрология /НИХМ/ при БАН.

Тази сутрин отново най-ниската температура е измерена в Кнежа - минус 16.8 градуса. Само в Драгоман е било също толкова студено, уточни Илиева. Стойностите не са рекордни в историята на синоптичните наблюдения, поясни тя. Абсолютният минимум в Кнежа за този ден е регистриран през 1929 г. - минус 22.2 градуса. За Плевен най-ниска температура за деня е измерена през 1940 г. - минус 20.2 градуса, а тази сутрин е било минус 11 градуса.

Довечера също се очаква да бъде много студено в Дунавската равнина - температурите ще бъдат между минус 10 и минус 15 градуса, добави дежурният синоптик.

В Стара Загора и Елхово са били минус 16 градуса, в Пловдив - минус 15, в Русе и Шумен - минус 13, в Гоце Делчев, Хасково и Велико Търново - минус 12 градуса.

Най-топло през нощта е било на нос Калиакра и нос Емине - минус 1 градус. На 11 януари най-ниската температура, измерена в страната е била през 1929 година. Тогава в Кнежа са регистрирани минус 22,2 градуса.