В 700 операции на МВР е използвана сила без основание
В 700 операции на МВР е използвана сила без основание / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В 700 операции на МВР е използвана сила без основание
69889
В 700 операции на МВР е използвана сила без основание
  • В 700 операции на МВР е използвана сила без основание

700 незаконни операции на МВР от общо 1300 са проведени от 2009 г. насам. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод годишния отчет на ведомството.

Проверката обхваща всички специализираните акции на полицията, при които е употребена сила и помощни средства.

Установено е, че 200 от тях са осъществени без никакви документи, а само по силата на устни разпореждания. Във връзка със свършеното в МВР през 2013 година вътрешният министър определи годината като изключително тежка и се похвали с добрите резултати при провежданата реформа и справянето с бежанската криза.

Като проблем в работата Йовчев посочи високото ниво на битовата престъпност, но заяви, че предвидените мерки в тази посока ще дадат резултати съвсем скоро.

Мерките, които политическото ръководство на МВР предвижда за справяне с битовата престъпност, включват преразпределение на полицейските сили, спрямо концентрацията и характера на престъпленията; подобряване на бързината на реакцията на полицията и контрол на криминалния контингент. Йовчев заяви, че предстои да бъдат изградени програми за превенция на криминално проявените и рисковите групи.

„Мерките, които са насочени в тази посока, са свързани с възможността ни по-активно да си сътрудничим с гражданското общество. Тук се очаква да влезе в сила новият Закон за МВР, за да изградим система за ползване на извънщатни сътрудници. Работи се вече по механизма, по който те ще бъдат набирани, обучавани, как ще се работи точно с тях, какви ще бъдат техните функции и отговорности", обясни министърът.

Във връзка с ревизията на шумно оповестяваните акции от времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Йовчев заяви, че са засечени доста случаи, в които не е имало нужда от репресия спрямо българските граждани, които е можело просто да бъдат извикани в районните управления.

„Има около 1300 операции, в които е прилагана сила и помощни средства. В близо 700 от тях няма основание. Имаме присъда в Страсбург за случая с депутата Гуцанов. Имахме такъв случай и с лекарите в Горна Оряховица. Съвсем спокойно, когато не очакваме, че този човек е извършил тежки престъпления, че е въоръжен, че ще окаже съпротива, няма смисъл да има репресия спрямо него с маскирани хора, които да влязат, семейството, децата да видят маскирани хора, които влизат, нали разбирате какъв е стресът за всички. Защо е необходимо това?", добави Йовчев.