Учебни коли на протестно шествие в Пазарджик
Учебни коли на протестно шествие в Пазарджик / netinfo

100 автоинструктори от Пазарджик и региона се събират на мирен протест в града. Автопоходът е организиран от браншовата организация Съюз за обучение на автомобилния транспорт и е насочен срещу приетите наредби 37 и 38, които ограничават правомощията на преподавателите и заплашват с фалит 3000 школи за обучение на курсисти. По този начин ще бъде наложен и монопол, който ще диктува цените в бранша.

До момента поведението на Министерството на транспорта е безотговорно, заяви Георги Илинов от браншовата организация. Според него министерството манипулира общественото мнение.

Автоинструкторите са категорични, че промяната в нормативите е продиктувана от корпоративни интереси на големи фирми с цел да се елиминира конкуренцията. Ако нововъведенията бъдат приети, те ще влязат в сила от 11 юли и ще блокират работата на всички, които работят в този бранш. Сред изискванията са въвеждане и на мултимедия.

Протестното шествие на учебните коли започва в 15 часа ще премине през централните пазарджишки улици. Съпътстващи протести на преподавателите по шофиране ще има в цялата страна.