Трима души загинали в катастрофи за денонощието
Трима души загинали в катастрофи за денонощието / снимка: Impact Press Group

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 транспортни произшествия. Загинали са трима души, 20 са ранени, от които трима са с опасност за живота, съобщиха от МВР.

За района на София през изминалото денонощие са станали една тежка катастрофа, 46 леки произшествия. Ранен е един човек.

От началото на месеца на територията на страната са станали 640 пътнотранспортни произшествия, 60 души са загинали, 786 са ранени, а 61 са с опасност за живота. От началото на годината за страната са станали 3304 катастрофи, 310 души са загинали, 3957 са ранените.

Републиканските пътища са проходими. Пътните настилки в страната са сухи, на отделни места мокри. Заради произшествие временно е затруднено движението на магистрала „Тракия” в района на 57 км в посока София. Преминаването на превозни средства се осъществява в активна лява лента.

На магистрала „Хемус” в област Варна, във връзка с рехабилитацията на естакада „Девня”, е въведена временна организация от пътен възел „Суворово” до пътен възел „Неофит Рилски”. Напълно е затворено лявото платно на автомагистралата, като движението е пренасочено по път I-2 Русе-Варна (област Варна).

Затворени за всички видове превозни средства са проходите Златишки и Твърдишки. Проходът Вратник е отворен, но със забрана за движение на товарни автомобили над 10 тона, Дюлински проход е затворен за товарни автомобили. Водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание в Прохода на Републиката. При село Пчелиново, област Стара Загора, в посока Велико Търново има паднала скална маса и дървета. Работи се активно по отстраняване на свлачището. Изградена е необходимата вертикална сигнализация.

До 30 септември от 16.00 до 22.00 ч. за последния работен ден и последния почивен ден от седмицата се забранява движението на тежкотоварни автомобили (включително с ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по републиканската пътна мрежа: автомагистрали, пътища І-ви клас, пътища ІІ-ри клас. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен ден, тя не важи за МПС, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

При температура на въздуха над 35 градуса Целзий, за времето от 13.00 до 21.00 ч., се забранява движението на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища.