Три години условно за бившия председател на Административен съд-Варна
Три години условно за бившия председател на Административен съд-Варна / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок получи бившия председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Софийският градски съд я намери за виновна в това, че е поискала 90 000 лева подкуп за решаването на четири фирмени дела в полза на бизнесмена Стефан Стефанов и синът му Георги.

Тя беше задържана с част от подкупа на 17 юли 2008 г. в заведение във Варна.
Съдът реши освен това да лиши Цветкова от правото да практикува съдийска професия и й наложи глоба от 10 000 лева.

Самата Анелия Цветкова обясни, че е била натопена от Стефанов, който бил белязал парите предварително. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Цветкова беше задържана през 2008 г. в заведение във Варна с 10 000 лева подкуп. По информация на прокуратурата в дома й били открити още 150 000 лева и около 400 грама злато. Още същия ден срещу Цветкова бяха повдигнати обвинения за корупция. Три дни по-късно съдийката беше освободена от следствения арест в София срещу гаранция от 20 000 лева.

След излизането си на свобода тя подаде оставка като председател на Административен съд-Варна. Преди да оглави новосъздаденото съдилище в морската столица Цветкова е била началник на административното отделение на Окръжния съд.

Три години условно за бившия председател на Административен съдВарна
netinfo