Тодор Коджейков изгонен заради теч на информация?
Тодор Коджейков изгонен заради теч на информация? / снимка: БГНЕС, архив

Началникът на държавните охранители ген. Тодор Коджейков е бил подсетен от управляващите да подаде оставка заради теч на информация навън, съобщава в. „168 часа”, цитирайки информация от служители от НСО.

Миналата седмица ген. Коджейков и заместникът му полк. Калин Иванов поискаха да бъдат освободени от шефските места. Официалното обяснение е, че това става по лични причини.

„Те са екип, така са преценили”, коментира говорителят на НСО Нели Иванова пред изданието. Според нея няма данни някой да е обвинявал ген. Коджейков в изтичане на информация.

„Към настоящия момент в НСО няма данни за установен нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), Правилника за приложение на ЗЗКИ и подзаконовите нормативни документи, в службата има добра организация за създаване, съхраняване и пренасяне на класифицирана информация. Няма данни за изтичане на класифицирана информация”, написа в отговор Иванова.

Съвпадението на частните ангажименти на двамата шефове на службата е най-малкото странно.

„Никой не вярва, че двамата едновременно са имали лични причини да напуснат. Проблемите са много. Но това, което е преляло чашата на търпението, е, че някои хора са получавали информация за движението на охраняваните. Това е абсолютно недопустимо”, коментира запознат с внезапните оставки.

Тодор Коджейков бе назначен за шеф на НСО през април 2013 г. като титуляр, но преди това - от май 2012 г., е временно изпълняващ длъжността началник. Генералът е известен повече като бодигарда на Бойко Борисов, чиято лична охрана оглавяваше, преди да се издигне до шефското място. След оставката на Коджейков стана ясно, че охраната на бившия премиер ще бъде намалена на един човек. Досега го пазеха три екипа по 7 души.