Теодора Дренска шест години мълчи в НС
Теодора Дренска шест години мълчи в НС / netinfo

11 депутати от сегашното Народно събрание никога не са се изказвали в пленарната зала. Рекордьор обаче е Теодора Дренска, която вече шеста година е народен представител и досега не е взимала думата в зала. Това сочи изследване на студенти и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Те представиха наблюдение на парламентарната практика в последните години.

Сред депутатите от 40-то Народно събрание, които никога и по никакъв повод не са се изказвали в парламента, са Енчо Малев, Пламен Панайотов, Васил Иванов-Лучано, както и Фидел Беев и Иван Стаматов. Доц. Лилия Методиева от Философския факултет на Алма Матер, която е ръководител на изследването заяви, че проблемът гласуване с чужди карти с всяко Народно събрание придобива все по-големи размери. Преди въвеждането на определени часове за гласуване в пленарната зала, някои депутати са гласували с три-четири чужди карти, а сега успяват да обслужат цял ред.

Инж. Емил Йончев представи свое изобретение – специален пулт, с който тази порочна практика може да бъде спряна. Ако в пулта, който той е измислил, бъде вкарана чужда депутатска карта, времето за гласуване автоматично изтича. Пак според изследването на Софийския университет в 40-тото Народно събрание са се случили повече от пет хиляди гласувания без да има кворум в залата.

От 36-тия парламент до сега тази цифра е 23 хиляди. Голям проблем е и неразглеждането и приемането на отчетите на различните институции като Здравна каса, Сметна палата, Осигурителен институт, Омбудсман. От 206 отчета, представени от 36-тото Народно събрание до сега, едва 67 са приети.