Съкратено образование за роми предлага социалното министерство
Съкратено образование за роми предлага социалното министерство / netinfo

Социалното министерство предлага промени в Закона за образованието, които да дадат възможност на ромите, завършили 5 месечни образователни курсове, да получават удостоверение за завършен 4 клас, вместо да се явяват на изпити като частни ученици. Съкратеното образование е и едно от исканията на представителите на общността, за да могат по-бързо да получат възможност за професионална квалификация.

За да се включат в квалификационните курсове, те трябва да имат завършен 6 клас. За миналата година 2700, през тази 2000 роми са включени в ограмотителните програми на социалното министерство. Става дума за роми, останали неграмотни, защото не са ходили на училище. Що се отнася до съвременните ромски деца, лидерите на ромската общност категорично са заявили позиция срещу сегрегираните училища.

Според социологическото проучване „Роми за роми”, което бе представено в социалното министерство участниците в него са предложили въвеждането на институцията „трудов посредник”- хора от общността, които да разясняват мерките на пазара на труда и да съдействат на безработните роми да се регистрират в Бюрата по труда и да си намерят работа.

Предложено е и осъществяване на инициативата трудови борси за роми и в малките населени места. Обсъждано е било и обвързването на програмите за квалификация и преквалификация с конкретните потребности на работодателите за трайната трудова заетост.