Съдът отложи делото срещу Виолета Николова за 16 октомври
Съдът отложи делото срещу Виолета Николова за 16 октомври / снимка: БГНЕС

Софийски градски съд отложи за 16 октомври делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова заради заболяване на една от другите подсъдими.

Раина Иванова, която беше директор на дирекцията „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” в Агенцията по вписванията, а сега е подсъдима по делото, е предоставила пред съда болничен лист. Тя е в болнични от 14 до 26 септември, като според болничния лист първите четири дни е била в болница. На днешното заседание трябваше да бъде разпит главният секретар на Агенцията по вписванията Диана Михайлова, но това явно ще се случи на следващото заседание, на 16 октомври.

БГНЕС припомня, че бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

Малко по-късно, на 16 април т.г. Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Освен срещу Николова, обвинителният акт е и срещу Раина Иванова - директор на дирекцията „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова - финансов контрольор в Агенцията по вписванията.