Съдът глоби възпитател в ТВУ в Завет заради побой над ученик
Съдът глоби възпитател в ТВУ в Завет заради побой над ученик / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Старши възпитател във Възпитателното училище-интернат в град Завет е глобен от състав на Районен съд-Кубрат за нанесен побой на 16-годишно момче от учебното заведение.

Инцидентът е станал на 5 ноември м.г. Според съдебното решение подсъдимият, който е 21-годишен стаж във ВУИ-то, пристигнал за нощна смяна от Кубрат с велосипед. Оставил колелото на първи етаж в сградата, на велосипеда била поставена и чантичка с лични документи и портмоне със 7 лв. в него. Не след дълго портмонето на мъжа с инициали М.Е.Д. изчезнало.

Подсъдимият и двамата му колеги, които в момента били на смяна, разпитали част от учениците, които били в района, никой обаче не признал, че е взел портмонето. След въпросите момчетата били и събличани в тоалетната към дежурната стая, за да се установи дали изчезналата вещ не е у тях. За кражбата била уведомена и полицията.

След като служителите на реда си тръгнали, възпитателят продължил разпита на едно от момчетата, за което смятал, че е автор на престъплението. На 16-годишния И.Б. не било позволено да отиде на вечеря, а по време на разпита бил бит с дървена пръчка. Ударите са нанасяни по гърба и по дланите на ръцете, изпънати напред. Момчето викало и плачело, пръчката се счупила от силните удари.

Пострадалият се оплакал на съучениците си, както и на класната си на следващия ден. Медицинската сестра предписала мехлем, с който да се мажат раните, за което във вечерните си смени се грижел подсъдимият.

Макар сам съдът в мотивите към решението си да нарича побоя над момчето „жесток“, магистратите приемат за смекчаващо отговорността обстоятелство чистото съдебно минало, както и фактът, че не били нанесени имуществени щети, затова освобождават възпитателя от наказателна отговорност и постановяват административно наказание „глоба от 1500 лева”.

Липсва обаче осъзнаване на обществената опасност на извършеното, обясняват в съдебното решение магистратите, подсъдимият дори не се явил в съдебната зала.

За нанасяне на лека телесна повреда от длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до една година или пробация.

Освен паричната санкция от 1500 лв. подсъдимият трябва да плати и разноските от досъдебното производство в размер на 40 лв. Присъдата не е влязла в сила, подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград.Глобиха възпитател във ВУИ, бил момче с пръчка заради 7 лв.