Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията / снимка: БГНЕС, архив
Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
64093
Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
  • Съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията

В Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията Виолета Николова. През миналата година стана ясно, че тя си е надписала 53 000 лева бонуси за периода от 19 юли до 19 декември 2011 г. Така след проверка на Инспектората в Министерството на правосъдието Николова беше освободена от поста.

След като беше освободена от поста си, Николова обясни, че напълно заслужавала допълнителните пари и такова било разбирането й за наредбата по въпроса. Пред съда обаче тя запази мълчание и отказа да дава обяснения.

Съдът отказа да конституира като граждански ищец по процеса Агенцията по вписванията с мотива, че искането за обезщетение е неясно формулирано. Разпитана беше някогашната заместничка на Николова Галена Стоянова, за която се знае, че също е получила бонус от 2500 лева без резонно обяснение. Тя каза, че е изхарчила парите за погасяването на кредити: „За мен основно е било да се свърши работата. Дали ще ми одобрят премия или не - това е решение на ръководителя. Аз не съм отишла в тази Агенция, за да получавам премии. Премията е някакъв допълнителен резултат от нечии решение. Мога да кажа, че през периода, в който аз се занимавах с обществените поръчки, направих и невъзможното да се вместя в законовите срокове. Ако някой е бил недоволен от това и си е търсил друг резултат, не съм аз човекът, който може да отговори".

Освен Николова са обвинени и директорът „човешки ресурси" към Агенцията Райна Иванова и Тотка Стоилова - финансов контрольор. Процесът продължава на 14 юни.