Съдия Мирослава Тодорова обвини министър Цветанов в клевета
Съдия Мирослава Тодорова обвини министър Цветанов в клевета / снимка: БГНЕС, архив

В телефонен разговор в ефира на bTV съдия Мирослава Тодорова обвини министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в клевета.

В последните дни председателят на Съюза на съдиите стана обект на нападки от страна на вътрешния министър, който я обвини, че обслужва и че е свързана с организираната престъпност. Тодорова си навлече гнева на Цветанов заради забавените мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Според него висш съдия, който има над 50 дела със забавени мотиви, или проявява професионална небрежност, или има връзка с организираната престъпност.

"Със сигурност министър Цветанов извърши нарушение," каза Мирослава Тодорова, като отбеляза, че до седмица ще реши дали да се отнесе в съдебна зала обвинението в клевета.

По думите на Тодорова клеветата засяга достойнството на човека, а думите на министър Цветанов не са засегнали само нейното достойнство, но и съдийската гилдия, която е важна за реформата в съдебната система.

"Не водя война срещу вътрешното министерство," заяви председателят на Съюза на съдиите. Според Мирослава Тодорова "трябва да се приключи с това говорене по медиите, защото отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в министерството, и в съда."

"Съдът, който съм председателствала е постановил присъда срещу лицето и други лица", отбеляза Тодорова по случая с делото, в което е замесен Васил Маникатов - "емблематичен за Европа трафикант на наркотици", както се изрази Цветанов. В предаването "Тази сутрин" вътрешният министър се възмути, че не може мотивите по такова дело да се бавят три години.

"Забавянето е, защото подсъдимите така или иначе са били в затвора," обясни съдия Тодорова. Тя посочи, че това забавяне не е довело ефективно до това някой да се е отклонил от изпълнението на наказанието си.

"Не е честно спрямо съдията, който може да бъде поставен под нечовешко натоварване", каза още Тодорова и заяви, че има обективни причини за забавянето в работата й. "Не е честно и спрямо гражданите, които не трябва да получават правосъдие на конвейер."