Светият синод: Няма да се отлагат изборите за Неврокопски митрополит
Светият синод: Няма да се отлагат изборите за Неврокопски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Епархийският избор за нов Неврокопски митрополит няма да бъде отлаган и ще се проведе на 12-и януари. Това е категоричното становище на Светия синод на Българската православна църква, обявено в отговор на трима свещеници от епархията, които по-рано днес поискаха изборът да бъде отложен, а избирателите, които трябва да посочат кандидатите за наследник на дядо Натанаил - сменени.

От Синода съобщават, че уставът на Църквата не предвижда възможност нито за отлагане на избора на митрополит, нито за преразглеждане на редовността на хората, посочени за епархийски избиратели.

Те са избрани още през пролетта на 2013-а година, когато е и разгледана документацията им. В отделните градове, в които са установени и най-малките нередности, са насрочвани нови избори, припомнят от Синода. Оттам допълват, че покойният Неврокопски митрополит Натанаил е известен със своята педантичност и принципност и не би допуснал никакви нарушения на каноните и Устава на Църквата.

„Няма никакво основание изборите да бъдат отлагани. Избори на 12-и януари ще има и те ще се проведат в Гоце Делчев. Това е и желанието на църковната и широката общественост в цялата епархия", категорични са от Синода.