Стойнев: Слагам край на престъпното безхаберие в „Ораново
Стойнев: Слагам край на престъпното безхаберие в „Ораново / снимки: БГНЕС

Все още не е изготвена съдебномедицинската експертиза, която да докаже по категоричен начин причините за смъртта на 49-годишния Асен Грънчаров от Благоевград.

Миньорът от рудник "Ораново" издъхна тази сутрин в минната галерия на 200 метра под земята. Първоначалната информация е, че се касае за инфаркт, каза енергийният министър Драгомир Стойнев, който е на място в рудника.

При разчистването тази нощ е открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. Машината е повече от един тон. Спасителите ще направят щит за безопасност по време на издирването на затрупаните на 16 юли миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов от село Крупник.

"Тази трагедия разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които аз ще сложа край, заяви министър Стойнев. Първо - абсолютно неспазване на правилата от страна на концесионера. Второ - безхаберие, престъпна абдикация на администрацията от задълженията й като регулатор и контрольор. Концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 година", посочи министърът. Концесионерът не плащал такси към държавата в размер на близо 120 000 лева, ведно с натрупаните лихви. Не са плащани и възнаграждения на работещите в "Ораново" за цялата 2012 година и за първото полугодие на 2011 година", разкри министър Стойнев.

"Това е нарушение, но администрацията е знаела за това и си е затваряла очите. Тази опасна престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена. Вече имам официален доклад от инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката. Предишният министър е трябвало да вземе съответните мерки така, че да бъде стопирана концесията, докато не се издължат възнагражденията. Последната направена проверка от ресорното министерство е била през април тази година. Тогава министерските експерти отчели, че всичко е наред в рудника, дали са незначителни предписания, свързани с липса на ОВОЗ, което е абсолютно незначително спрямо случващото се тук. Аз ще сложа край на това престъпно безхаберие и престъпност, дори и от страна на администрацията", каза Драгомир Стойнев.

За смъртта на миньора Асен Грънчаров министър Стойнев уточни, че не може все още да се каже дали това ще бъде отчетено като трудова злополука, въпреки че се е случило на работното място. Според него компетентните органи трябва да си свършат работа и да излязат със становище.

Днес е 18-ият ден от издирването на затрупаните миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. До дъното на галерията, където се предполага, че са двамата мъже, остават приблизително 7 метра.

Други новини от Благоевград