Станишев отчете досегашното членство на България в ЕС като успех
Станишев отчете досегашното членство на България в ЕС като успех / netinfo

Правителството възприема доклада на Европейската комисия като амбиция и предизвикателство да продължи започналите реформи. Това заяви премиерът Сергей Станишев във Варна. Той отчете досегашното членство на България в ЕС като успех и изрази задоволство от положителните оценки за усилията на правителството през последните 6 месеца.

Като положителни изводи от доклада Станишев посочи започването на работа на ДАНС, структурните и персонални промени в МВР, създаването на поста на вицепремиер за усвояване на еврофондовете, премахването на предпазната клауза за авиацията и затварянето на безмитните магазини.

„Най-общо бих казал, че моят подход и подходът на правителството ще бъде да възприемем този доклад, неговите заключения и препоръки като амбиция, като предизвикателство да свършим повече работа, да продължим реформите, които ние започнахме”, добави премиерът.

Станишев не даде ясен отговор дали ще има оставки в кабинета.

Няма нито министър, нито заместник-министър, който по дефиниция е гарантиран, че ще приключи целия срок на мандата, но това не смятам да го правя просто, за да угодя на някой или на нечии очаквания. Подходът ми няма да бъде да хвърлям жертви на вълците, категоричен бе Станишев.

Премиерът е възложил на всички министерства да анализират критиките и да подготвят план за действие с конкретни мерки и срокове.

„Този план ще бъде обобщен и ще бъде представен. По него се работи от миналата седмица. На заседанието на Съвета на коалицията, ако са необходими структурни промени и анализа ни го подскаже, ще бъдат направени”, каза още министър-председателят.