Срещу членове на „Атака” са повдигнати обвинения след сблъсъка пред „Баня башъ”
Срещу членове на „Атака” са повдигнати обвинения след сблъсъка пред „Баня башъ” / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Срещу членове на „Атака” са повдигнати обвинения след сблъсъка пред „Бяна башъ”
42158
Срещу членове на „Атака” са повдигнати обвинения след сблъсъка пред „Бяна башъ”
  • Срещу членове на „Атака” са повдигнати обвинения след сблъсъка пред „Бяна башъ”

Единствено срещу представители на „Атака" са повдигнати обвинения след сблъсъка между атакисти и мюсюлмани на 20 май пред столичната джамия „Баня башъ". Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на питане на лидера на „Атака" Волен Сидеров.

Цветанов посочи, че двамата, на които са повдигнати обвинения, са нападали мюсюлманите, а нанеслите удари срещу агитката на "Атака", включително срещу депутатката Деница Гаджева, все още се водят "неизвестни извършители". Търси се и човек, който е ударил в лицето с лопата един от полицаите, които са охранявали митинга.

„Образувани са три досъдебни производства срещу двама атакисти - на 23 и 32 години. Те са обвинени, че са извършили непристойни действия - грубо нарушаване на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото, нанесли са множество удари върху хора, извършващи ритуална молитва около джамията", каза вътрешният министър.

Цветанов уточни, че продължава установяването на други участници в сблъсъка.

Лидерът на „Атака" Воелн Сидеров обвини министър Цветанов в прилагане на двоен стандарт, защото полицията разследвала единствено симпатизанти на партията.

„Господин Цветанов, вие казахте, че се води досъдебно производство срещи неизвестни извършители. Аз имам данни, че някои от тях са разпитвани като свидетели и те са установени с имената си. Защо не са повдигнати обвинения срещу тях? Срещу двамата представители на „Атака" са повдигнати вече обвинения. В същото време хората, които ги наричате неизвестни извършители, не бяха задържани на място. Защо едни биват задържани, а други не, когато има някакъв инцидент. Коя е причината за прилагане на двоен стандарт от страна на служителите на МВР", попита от парламентарната трибуна Сидеров.

Срещу членове на Атака са повдигнати обвинения след сблъсъка пред Баня башъ
netinfo

В дебата се включиха и от ДПС. Движението отново обвини "Атака", че с подпалването на молитвени килимчета пред джамията са направили и опит да подпалят етническия мир. Според Лютви Местан единственото разрешение на проблема е в София да бъде построен втори мюсюлмански храм, защото "Баня башъ" не е достатъчно голяма да побере всички молещи се.

Бой между мюсюлмани и националисти беляза петъчната молитва в джамията „Баня Башъ" в София на 20 май. Протестът на „Атака" срещу високоговорителите на мюсюлманския храм завърши с пострадали мюсюлмани, ранена депутатка от „Атака" и пострадали полицаи.