Според  Калфин проблемът в МВР е системен и кадрови
Според Калфин проблемът в МВР е системен и кадрови / снимка: Дарик - Разград

Решението на проблема в МВР ще се отрази в следващия доклад на експертите от Европейската комисия. Това заяви по време на посещение в Разград вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Според него проблемът е системен и кадрови и трябва да се вземат правни и организационни мерки за решаването му. Нов министър няма да има време да се запознае със системата на МВР, допълни Калфин.

Според външния министър ако се отървем от всички подхвърляния, подмятания и предположения, се оказва, че подозрението е, че е имало хора и то на високи позиции които са събирали информация и след това са я продавали или давали на хора от другата страна - от престъпния бизнес.

Калфин раздели проблема на две: кадрови и системен. Категоричен бе, че хората, които са злоупотребили, трябва да понесат своята отговорност. Заяви обаче, че по-важен е системния проблем. Това, че е имало възможност да се случи, означава, че нещо някъде в системата за събиране на информация за използване на СРС-та куца, обясни Калфин. "Ако Румен Петков лично има някаква вина, той би трябвало да понесе отговорност, но ако нещо се е случило в министерството, което по негово време е излязло на светло и той предложи съответните мерки за решаване на този проблем това би било много по-доброто решение”, отбеляза още той.

Трябва да се вземат правни и организационни мерки, така че използването на СРС-та да бъде максимално прозрачно и да не се злоупотребява с информацията, което според Калфин е ставало в продължение на години и сега е излязло на светло.

Според Калфин трябва да се даде възможност на Румен Петков да реши проблема, понеже той познава системата на МВР, а нов министър надали ще има време да се запознае с нея.