Според Йовчев заиграването на ГЕРБ с тема „Сигурност” е несериозно
Според Йовчев заиграването на ГЕРБ с тема „Сигурност” е несериозно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според Йовчев заиграването на ГЕРБ с тема „Сигурност” е несериозно
70136
Според Йовчев заиграването на ГЕРБ с тема „Сигурност” е несериозно
  • Според Йовчев заиграването на ГЕРБ с тема „Сигурност” е несериозно

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи в кулоарите на парламента, че е несериозен вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, на тема „Сигурност”.

„Можете ли да ми кажете какви бяха мерките на предишното управление за справяне с битовата престъпност, някой видял ли е? Аз не. Аз знаете ли какво е заложено в предизборната програма - че ще назначаваме повече униформени полицаи”, попита вътрешният министър.

„Не искам да влизам в детайли, но ми звучи несериозно, още повече, че системата на Министерството на вътрешните работи беше оставена в недобро състояние. Как ще противодействаме ефективно и на битова, и на организирана престъпност, когато само за периода от началото на 2011 г. до края на май 2013 г. с 1/3 е намалял броя на секретните сътрудници. С 1/3 е намалял и броят на оперативните дела”, коментира Йовчев.

„Това означава, че най-сериозния инструментариум за противодействие на престъпността е унищожен. Това означава,че ние нямаме тези инструменти, които ще ни помогнат ефективно да разкрием престъпления, да имаме превенция, да наблюдаваме какво се случва”, каза той.

„Заварих в министерството един модел, да не кажа, че съм бил ужасен, но бях потресен. Не знам кой го е измислил. По силата на този модел беше забранено на оперативните работници да работят със секретни сътрудници. А са създадени някакви групи, който нямат никаква отговорност за разследванията, които се водят, нямат никаква идея какво се случва по съответното разследване. Те би трябвало само и единствено да се занимават с привличане и работа със секретни сътрудници. Не знам от къде го бяха измислили този модел, и въпреки съпротивата на цялата професионална общност в министерството той беше наложен,. Добре, че не са успели да го внедрят докрай”, заяви още в парламента министър Йовчев.