Спират вноса на лекарство за епилептици
Спират вноса на лекарство за епилептици / снимка: sxc.hu
Спират вноса на лекарство за епилептици
64332
Спират вноса на лекарство за епилептици
  • Спират вноса на лекарство за епилептици

Спират внос на лекарство, което се използва за овладяване на гърчовете при пациенти с епилепсия, обяви пред Дарик Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. По думите й за пациентите и техните семейства това е равносилно на бедствие, тъй като веществото трябва да бъде приемано постоянно и отказването му може да влоши състоянието на болните. Според Събева медикаментът се изтегля от родния пазар поради разминаване в търговските интереси.

Освен за епилепсия, лекарството Rivotril се използва и за психично болни при депресии и нервни състояния, уточни Веска Събева: „Не знам до какво ще доведе, ще забави процеса на оздравяване, на други ще влоши състоянието, защото докато се намери подходящата терапия. Освен това да се спре - на него му трябва повече от година, за да се спре този медикамент. Той не може да се спре за месец-два. Трябва да се намалява поетапно".

От фирмата, производител на лекарството, уведомили, че то ще фигурира на пазара още година и половина, подчертаха от асоциацията. „То в момента го няма лекарството. До две седмици щели да внесат някакви количества, понеже и те имали трудности. Не може това да продължава така. За мен трябва Министерството на здравеопазването вече да си направи фирма и тези медикаменти да ги внася държавата. Тя е длъжна да осигури на своите граждани правото на избор с какво и как да бъдат лекувани", категорична бе Веска Събева.

Ситуацията е най-тежка за пациентите с резистентна форма на епилепсия, които са принудени на всяка цена да намерят нов медикамент. Това означава, че всеки един от тях трябва да влезе в болнично заведение, където да му бъде намерена терапия, допълни Събева.

Съгласно законовите изисквания до преустановяване на продажбите притежателят на разрешението за употреба е длъжен да осигури достатъчни количества от съответния лекарствен продукт, за да бъдат задоволени здравните нужди на населението, съобщават от Здравното министерство. Оттам уточниха, че имат уверението на производителя, че доставките на Rivotril за България ще бъдат регулярни до окончателното изтегляне на продукта през декември 2014-а година.