времето есен сняг
времето есен сняг / ThinkStock/Getty Images
Дъжд и сняг и във вторник преди обяд, после валежите спират
Днес на места в Западна и Централна България все още се очаква да превалява сняг, в източните райони – дъжд. След обяд валежите в повечето места ще спрат, най-късно в североизточните райони. Вечерта от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход, ще са предимно между минус 1 и 4 градуса, малко по-високи по морския бряг.

Първи сняг в София (СНИМКИ)

Над планините ще бъде облачно с отслабващи валежи от сняг. Вечерта валежите навсякъде ще спрат, най-късно в Стара планина. Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд главно в часовете преди обяд. След пладне валежите ще спрат, най-късно в северните райони, а вечерта от юг облачността ще намалее. Температурата на въздуха към 14 ч. ще е между 4° и 7° и до вечерта още ще се понижи.

Оранжев и жълт код са обявени за редица области в страната за 28 ноември, вторник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

сняг
ThinkStock/Getty Images

За пет области в страната е обявен оранжев код. Предупреждението е в сила за областите Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. Очаква се в тези райони след снеговалежи през нощта да продължи да вали сняг и във вторник преди обяд. Прогнозата е в Габровска и Ловешка област снежната покривка да достигне 15-25 сантиметра, а в останалите три области 10-15 сантиметра.

В други области на страната е обявен жълт код за сняг и дъжд.

В столицата и в Софийска област след валежи през нощта ще продължи да вали сняг и във вторник през деня, като снежната покривка ще достигне 15-20 сантиметра. За областите Монтанска, Русенска, Търговищка и Разградска синоптиците предупредиха, че освен през нощта срещу вторник ще вали и през втория ден от седмицата, като дъждът ще преминава в сняг, а количеството на валежите ще е 10-20 литра на квадратен метър. В Смолянско се очаква да продължи да вали сняг до преди обяд.

котка
ThinkStock/Getty Images

В други 10 области на страната е обявен жълт код за валежи от дъжд. В областите Старозагорска, Кърджалийска, Хасковска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Шуменска, Варненска, Добричка и Силистренска се очаква след валежи през нощта да продължи да вали и във вторник през деня, като очакваните количества дъжд са 10-20 литра на квадратен метър.

В Пазарджишка и Пловдивска области бе отправено предупреждение само за нощта срещу вторник, а днес през деня не се очаква да вали.

Чарът на есента в снимки (СНИМКИ)

През нощта срещу сряда облачността ще продължи да се разкъсва, в много райони и ще намалее до ясно, вятърът ще отслабне и на много места ще стихне. Сутринта ще е студено, с отрицателни минимални температури, достигащи на места, главно в Западна и Централна България, до минус 5°, минус 7°; по-високи по Черноморието – малко над нулата.

В сряда ще има разкъсана облачност, вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще се затопля.

В четвъртък южният вятър ще се усили, по-съществено в Източна България и повишението на температурите ще продължи. Ще преобладава облачно време, на места ще има и слаби превалявания от дъжд.


Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg