Спешната психиатрична помощ в столицата е в лошо състояние
Спешната психиатрична помощ в столицата е в лошо състояние / снимка: БГНЕС

Спешната психиатрична помощ в София е в лошо състояние, заради липсата на достатъчно места, където да се лекуват пациенти с остри психични проблеми. Това коментира директорът на психиатричната болница в столицата „Св. Наум" професор Иван Миланов. Той откри модернизирана клиника по съдебна психиатрия в лечебното заведение, където ще могат да се лекуват пациенти в тежки състояния.

В обновената клиника ще могат да се лекуват 10 пациента с остри психични разстройства. До този момент в клиниката са лекувани само хора, извършили престъпление, но сега там ще бъдат настанявани всякакви пациенти, които имат нужда от спешна психиатрична помощ.


Досега полиция е охранявала пациентите, обяснява професор Миланов: „Законите се промениха и вече не може да стоят тук полицаи, за да пазят различни хора, извършили престъпления. Всъщност вместо да затворим едно отделение, защото по-рано беше така: само затворници и никой друг, сега ние даваме възможност за осъществяване на спешна психиатрична помощ. Те е редно да бъдат наблюдавани, за да не извършат някакъв автоагресивен акт към себе си, поради която причина това става най-безболезнено с камери, които са поставени в стаите. В София спешната психиатрична помощ е зле. В смисъл, че единствената възможност е болницата в Нови Искър, а там има 10 легла".

Ремонтът на клиниката е финансиран със средства по програма ФАР на ЕС. По проекта са отделени 240 000 евро.