Специалисти отчитат доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции
Специалисти отчитат доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции / БГНЕС, архив
Специалисти отчитат доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции
54594
Специалисти отчитат доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции
  • Специалисти отчитат доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции

През 2011-та година у нас няма регистрирани менингити, причинени от пневмококови инфекции при деца до 1 година. Това съобщи Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова по време на обсъждане на европейските практики в лечението на пневмологични заболявания и световният опит при ваксините.

Специалистите обясняват това с доброто действие на ваксината срещу пневмококови инфекции, която от 2010-та година е в Задължителния имунизационен календар на България.

В предишни години у нас годишно над 150 души са се разболявали вследствие на пневмококови инфекции, десетки от тях деца, като всяка година са регистрирани по няколко смъртни случаи. Проф. Кожухарова прогнозира в края на тази година да бъдат отчетени още по-добри резултати: „Имаме основание да очакваме намаляване на броя на пневмониите при децата, които са имунизирани, а те вече стават и по-големи - при децата до 5-годишна възраст очакваме такъв ефект, както и намаляване броя на заболелите с възпаление на ухото - една много тежка и мъчителна болест при малките деца".

Пневмонията е най-честата причина за смъртността при деца до 5-годишна възраст. В света действат общо три ваксини срещу пневмококови инфекции. Опитът на САЩ доказва, че броят на заболелите може да бъде намален дори с 99 процента по думите на американския професор Кийт Клугман: „Пневмококите убиват деца, но са може би най-честата причина за смърт от инфекция при възрастните. За съжаление те се заразяват от своите деца и внуци. В Америка заболяванията са намалели с 92% до 2007 година, а сега това е вече 99%. Ваксинирате децата, а предпазвате и възрастните".

По данни на Световната здравна организация най-малко едно дете умира всяка минута от пневмококови инфекции, като менингит и пневмония, това прави близо 1 милион деца годишно. У нас действа ваксината, която предпазва от 10 щама на инфекциите, в Америка се прилага тази срещу 13 щама, но според специалистите засега по-старият вариант е достатъчно ефективен за страната ни.