Спасителите доближават затрупаните в „Ораново”
Спасителите доближават затрупаните в „Ораново” / снимки: БГНЕС

Към 19.00 ч. остават два метра до влизането в галерия „А” на рудник „Ораново”, където се предполага, че са двамата затрупани миньори.

„В момента сме поставили една укрепваща рамка. След малко ще поставим и втора, след което ще се копае само на ръка”, каза началникът на рудника Валери Манов (на снимката в текста), цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом се влезе в галерия „А”, ще бъде извършено проветряване на обходната галерия. След това ще стане ясно дали калното свлачище е продължило назад към дъното на галерия „А”.

Най-лошият възможен вариант е свлачището да продължава и назад. Тогава от там към изработка „Б” ще започне разчистване. Манов се надява, че това няма да е рядка кал, на която се натъкнаха миньорите миналия понеделник. Тогава спасителите достигнаха до самия гейзер или т.нар. кално свлачище, което уби на 16 юли двама миньори.

Ако се натъкнат и откъм галерия „А” на това свлачище ще се наложи да се разчистват 20-те метра, останали от миналия вторник кал, глина и скална маса, и много подпочвени води, което е най-лошият вариант.

Спасителите доближават затрупаните в Ораново
netinfo


Според главния инженер на рудника, ако от този малък отвор не изтече кал, той ще бъде разширен. „Ако не изтече кал, това означава, че наистина след свлачището, убило на 16 юли Асен Стойнев и Христо Младенов, има ниша”, коментира Попов.

Всички в „Ораново” се надяват потъналите на повече от 330 метра под земята вече 15-ти ден да са там. Проникването в галерията на срутването ще стане тази нощ или утре рано сутринта от първата смяна.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник „Ораново” миньори. Други двама загинаха.

Новини от Благоевград