Софтуер ще помага на полицията да разпознава потенциални екстремисти
Софтуер ще помага на полицията да разпознава потенциални екстремисти / Sofia Photo Agency, архив

Служителите на полицията след 2012 г. ще разполагат със софтуер за видеонаблюдение, който ще им помага по-лесно да разпознават хората с асоциални намерения на места, в които има масово струпване на граждани, съобщи директорът на Института по психология на МВР комисар доц. Неделчо Стойчев, цитиран от БТА. Това ще стане възможно по европейски проект, в който участва Институтът по психология на МВР - "Автоматична детекция на асоциалното поведение в многолюдни пространства", уточни Стойчев

Чрез проекта ще бъде изградена система от поведенчески невербални признаци, по които ще могат да бъдат идентифицирани потенциални екстремисти при видеонаблюдение на рискови места като например летища, стадиони, пространства, където се струпват много хора на протест. По този начин подобни прояви ще могат още в зародиш да бъдат стопирани, обясни директорът на Института по психология на МВР.

Друг европейски проект, по който институтът има надзорни функции, е свързан с борбата с радикалния екстремизъм. Става дума за крайни идеологически групировки, за които постигането на значими обществени цели или промяна на обществен ред може да стане само чрез терористични действия. Пример за подобни явления е изпращането на пликове - бомби от крайни леви екстремисти, както това преди години се случи в Гърция, каза Стойчев.

След осъществяването на проекта се очаква да има по-голяма яснота както за самото явление, така и за начините за борбата с него, които се отличават от борбата с тероризма, обясни директорът на института. Обикновено при проявите на радикален екстремизъм не се прилага практиката група хора да бъдат взети за заложници, най-често заложник става цялото общество, невинни хора, отбеляза Стойчев. Радикалните организации са най-конспиративните, допълни той.

Помолен да коментира като психолог поведението на полицията по време на размириците в с. Катуница директорът на Института по психология на МВР заяви, че в подобна критична ситуация решенията се вземат в дефицит от време. Основното при действията на полицията в подобен инцидент е запазване на живота на всички участници в него, което е направено, отбеляза Стойчев. "Представете си ако полицията беше упражнила сила, именно тази пасивна решителност даде възможност нещата да се уталожат, отбеляза директорът на Института по психология на МВР".