София прави икономии от осветлението нощем
София прави икономии от осветлението нощем / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Уличното осветление в София ще се намалява между полунощ и два часа посредством нова система за икономии. Това предвиждат новите собственици на общинската доскоро фирма „Улично осветление”. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура към Общинския съвет.

По време на заседанието на комисията заместник кметът по финансите Минко Герджиков подчерта, че общината разполага с милион и половина лева за изграждане на ново улично осветление и 1 млн. и 600 хил. за ремонт на съществуващите съоръжения. Новите собственици на уличното осветление на София предвиждат въвеждане на енерго спестяващи лампи, стан ясно ще по време на общинското заседание. Малко по-късно кметът на столицата Бойко Борисов подписа протокол за сътрудничество с холандския посланик

Според документа холандското транспортно министерство ще финансира проучване на трафика в София, въз основа на което да се създаде интелигентна интегрирана система за управление на автомобилното движение. Трафикът в София става все по-ужасен и все по-голям проблем. За да го преодолея и да не закъснея за подписването на документа, дойдох с колело.

Подобно проучване на трафика в столицата беше направено миналата година от италиански консорциум, който дори направи „Бяла книга” с препоръки за синхронизиране на светофарите в София и единно управление на трафика.