Социалисти не виждат вероятност НС да ревизира решението си за Пеевски
Социалисти не виждат вероятност НС да ревизира решението си за Пеевски / снимка: БГНЕС, aрхив

Социалистите не виждат шанс Делян Пеевски да бъде сменен като шеф на ДАНС, стана ясно след заседание на парламентарната група на БСП. „Няма никакъв шанс да бъде преразгледано решението, Народното събрание се е произнесло по въпроса", коментира Атанас Мерджанов. Колегата му Младен Червеняков допълни, че в политиката всичко е възможно, въпросът е колко е вероятно. „Към настоящия етап няма такава вероятност", каза в тази връзка Червеняков.

В началото на деня Пеевски бе избран за шеф на ДАНС след прегласуване със 116 гласа „за", 87 „против" и един въздържал се. Предложението беше направено в пленарна зала от премиера Пламен Орешарски. По-късно стана ясно, че част от депутатите на БСП не са гласували в зала, като сред тях е Георги Кадиев. Той потвърди, че пред Дарик, че преди гласуването в зала, социалистите са били предупредени от лидера си, че ако не подкрепят номинацията на депутата от ДПС, правителството пада. „Не мисля, че правителството се крепи на Пеевски", каза Кадиев и допълни, че има много по-подготвени хора в сектор сигурност, които могат да оглавят агенцията.

От ГЕРБ пък обявиха, че ще работят за предсрочни избори и свикване на Велико народно събрание. Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ако премиерът Орешарски „има чест и доблест, трябва да си хвърли оставката".

Президентът Росен Плевнелиев категорично се обяви срещу назначението на Пеевски, обяви, че кредитът му на доверие към кабинета е изчерпан и настоя парламентът да преразгледа решението си.

Тази вечер се очакват протести пред парламента и Министерския съвет срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.