Сняг вали над голяма част от страната, пътищата са проходими
Сняг вали над голяма част от страната, пътищата са проходими / снимка: Impact Press Group, архив

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места мокри, а по високите части - заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщиха от СБА.

586 снегопочистващи машини са работили тази нощ. Сняг вали в районите на Бургас, Разлог, Варна, Велико Търново, Видин, Дупница, Монтана, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, София, Шипка, Прохода на републиката, Търговище и Шумен.
Пътните настилки са преобладаващо мокри, заснежени, почистени и обработени.

Затворени за движение са проходите Върбишки и Троянски. Проходите Дюлински, Вратник, Петрохан и Твърдица - Елена са затворени за превозни средства над 10 тона.

Опасност от падащи камъни има в прохода Боаза на главния път София - Варна. Всички пътища в област Търговище са проходими при зимни условия, няма затворени пътни участъци, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Близо 70 машини и в момента чистят и опесъчават шосетата в региона, допълниха от Областното пътно управление.

Спокойна е обстановката в област Шумен след падналия тази нощ сняг. Няма въведени ограничения за движението, което се осъществява при зимни условия. Всички републикански пътища са заснежени, но почистени, 33 машини продължават почистването, съобщиха от Областно пътно управление.

В община Шумен също няма затворени пътища. От 4.00 ч. тази сутрин се почистват междуселските пътища. В града от вчера вечерта е започнало чистенето на основните булеварди и улици, почистващата техника частично работи и по кварталите, обясни Красимир Косев от „Превенция и дейности по защита на населението” към местната администрация.

Няма информация за проблеми и задръствания по гранично-пропускателните пунктове в страната. През ГКПП Капитан Андреево на българо-турската граница трафикът е интензивен. На сръбско-българската граница и българо-македонската граница движението е нормално. Пътищата са изчистени и проходими и не се очакват задръствания.

Над 160 снегорина и в момента са в готовност да потеглят и отново да започнат да чистят в София предвид прогнозата за времето. Досега са почистени всички големи улици и булеварди, както и тези, по които се движи масовият градски транспорт. Две обработки със смеси срещу заледяване са направени в София - едната в 4.00 ч. сутринта, а другата - в 6.00 ч. Почистени са вътрешнокварталните улици в южните квартали, където снеговалежът е бил по-обилен - в Симеоново, Драгалевци, Бояна.

Републиканските пътища в Пернишко са почистени и проходими, съобщи директорът на Областно пътно управление Румен Сачански. От 4.30 ч. досега 36 машини се грижат за добрата проходимост на автомагистралите „Люлин” и „Струма”, шосетата за Кюстендил и Брезник.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали три тежки катастрофи, ранени са петима души. От началото на месеца са станали 64 катастрофи, загинали са петима, ранени са 86.