Бедствено положение в Смолян
Бедствено положение в Смолян / Адриан Кулев, Dariknews.bg
Десетки литри на квадратен метър дъжд се изсипаха в Смолянско през последното денонощие. Бедствено положение беше обявено в общините Смолян и Чепеларе, след като реките Черна и Чая преляха. Няма данни за пострадали или бедстващи хора. За няколко часа свлачище спря напълно движението по главния път Смолян-Чепеларе. Към момента обстановката вече се нормализира. В действията по отводняването се включиха екипи на пожарната, доброволци, както и над 40 военни.
 
Бедствено положение в Смолян и Чепеларе заради дъждовете (СНИМКИ)

Зам. областният управител на Смолян Адриан Петров обобщи, че Смолян е преживял кошмарен ден. За няколко часа нивото на река Черна се вдигнало с повече от два метра и на много места тя излезе от коритото си. Бяха залети обществени сгради, сгради на фирми и къщи, пострада и инфраструктурата. Нямаше бедстващи и пострадали хора, нито се наложи евакуация. Вече няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа.

Десетки сигнали заради дъждовете в службите в страната

От МВР съобщиха, че службите за пожарна безопасност и защита на населението в област Смолян са получили 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. При 26 от сигналите отзовалите се служители са работили за отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са били концентрирани около коритото на река Черна в Смолян. Изградени са  диги в смолянския кв. "Устово" - Промишлена зона, ул. „Георги Раковски, ул. „Тракия“, ул. „Родопи“, ул. „Димитър Македонски“, ул. „Хан Аспарух“ .Работи се за отводняване на имотите и отстраняване на щетите.

Смолян
Адриан Кулев

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ СМОЛЯН ТУК

Най-вече пострада инфраструктурата, така наречената „магистрала” в града заради дере, което преля. Разчистват се всички наноси, които реката е довлякла”, каза Петров. Има затворени отделни участъци в Смолян като пътя за Мугла и Момчиловци – Лъки, в района на Картола. Петров допълни, че на няколко пъти се е налагало затваряне на пътя Асеновград-Смолян поради свлачищни процеси. Пътят вече е отворен. Като цяло в областта вече няма затворени републикански пътища.

Смолян
Адриан Кулев

Проблеми в комуникацията на града се създали от дерета, които вследствие на дъжда се превърнали в реки. Наносите се разчистват от ангажираните фирми, а целта е до края на деня днес или най-късно до сутрешните часове в петък градът да се върне към нормалния ритъм на живот, обобщи зам. областният управител.
 
Обстановката в община Чепеларе остава усложнена. По-рано през деня река Чая излезе от коритото си и заля участък в района на пожарната, както и път в града. Бяха предприети спешни мерки за изграждане на диги на критичните места. Благодарение на бързата реакция е предотвратена опасността реката да застраши детска градина. Пътят за село Забърдо е затворен, а по този за село Зорница има свлачища, като част от пътното платно е отворена, за да може да се осигури придвижването. Петров изрази надежда, че обстановката и в Чепеларе ще се нормализира.
 
Според синоптичната прогноза в Смолянско ще вали и през следващото денонощие, като се очаква сумарно да паднат около 30 литра на квадратен метър дъжд.