/ БГНЕС, архив
След отхвърлянето на оставката на Делян Добрев депутатите днес се заеха с гласуване за прекратяване на процедурата за избор на председател на Комисията по досиетата. Първоначално от ГЕРБ издигнаха кандидатурата на депутата си Антон Тодоров, който трябваше да оглави комисията. Това обаче предизвика вълна от негативни реакции в обществото. В началото на седмицата Тодоров сам се отказа от поста, а ден по-късно от ГЕРБ внесоха като точка в дневния ред на пленарното заседание стопиране на процедурата. Управляващите предлагат да се направи обществена дискусия, преди да се назначи нов шеф, а Антон Тодоров си остава редови депутат.

Скандали в парламента заради оставката на Делян Добрев
 
Темата с шефското място в Комисията по досиетата предизвика сериозни спорове, скандали и смях в пленарна зала. Най-активни в това словесните схватки бяха Антон Тодоров от ГЕРБ и Славчо Велков от БСП.
 
Антон Тодоров директно нападна своя колега, че е бил агент на ДС още когато е бил лейтенант в армията:
 
„Някои са изгонени от армията за неизпълнение на заповед. Сега гледайте тази физиономия внимателно и защо реве като саранска мечка против Комисията по досиетата? Саранските мечки реват. Добре, вие като карпатски вълк. Тук е подписът и печатът на Комисията по досиетата. Това личице е агент Пеев на ВКР на ДС. Този човек е бил агент на ВКР. Тези, които познаваме добре документите, знаем, векерейците правеха едно много неприятно нещо в казармата - донасяха. Нищо друго не правеха. Това личице не е антитерорист. Те ако го хванат, ще го обичат през гащите“, каза Тодоров.
 
Славчо Велков от БСП пък обяви 10 000 лева награда на този, който му покаже досието като агент на ДС и продължи темата с гащите:
 
„Един български полковник не може да кореспондира с един редник от Строителни войски. Колкото до заигравките за през гащите, той е служил в строителното отделение трудовак в Герман, там без гащи ги преминаваха“, каза от своя страна Велков.
 
След скандалите депутатите гласуваха в подкрепа на предложението на ГЕРБ и така парламентът прекрати процедурата за избор на състав на Комисията по досиета.