Сляха гимназии в Хасково и Димитровград
Сляха гимназии в Хасково и Димитровград / снимка: sxc.hu

Хасковските гимназии по транспорт и селско стопанство се обединяват в една, която ще носи името Професионална гимназия по селско стопанство и автотранспорт "Н. Й. Вапцаров".

Промяната става с министерска заповед и вече е обнародвана в държавен вестник, пише "Преса". Сливат се и две димитровградски училища Професионална гимназия "Капитан Петко войвода" и Професионална гимназия по хранителни и химични технологии "Асен Златаров".

Причините и за двете обединения е драстично намалелият брой ученици. Финансирането на новосформираната хасковска гимназия ще бъде за сметка на земеделското министерство. Все още обаче не е ясно в сградата на кое от двете досегашни училища ще се води учебният процес, както и часовете по практика. В Димитровград децата ще учат в сградата на досегашната гимназията по химични и хранителни технологии. Помещенията на досегашната ПГ "Капитан Петко войвода" се очаква да бъдат предоставени за ползване от общината. От кметството не един път изразиха желание сградата да бъде дадена на Стопанската академия в Свищов, за да открие тя филиал в Димитровград.

Вече тече 14-дневен срок, в който може да се обжалват двете решения на образователното министерство. След него започва процедурата по избор на директори на двете учебни заведения.