Над западната половина от България облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще има валежи от дъжд, след обяд интензивни.

Синоптиците предупреждават, че в 8 области е обявен оранжев код за опасно време и обилни дъждове (възможни 35-50 мм) с гръмотевици и възможни градушки - в Монтана, Видин, Враца, Ловеч, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград. А в 7 области е в сила жълт код за потенциално опасно време (очаквани количества валежи 25-35 мм). Кодът е в сила за: Плевен, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

времето 13 юни
НИМХ

На изток ще е почти без валежи и с повече слънчеви часове. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е предимно слаб. Максималните температури ще са в широки граници, от 17°-19° в Северозападна България, до 25°- 27° в югоизточните райони от страната.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 23° - 25°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В сряда ще има и слънчеви часове, но около и след обяд - и временни увеличения на облачността, на места, главно в Южна България и източните райони, ще превали краткотраен дъжд. Вятърът в по-голямата част от страната ще стихне. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°.

През следващите дни вятърът ще бъде от изток-югоизток. В четвъртък в източните райони ще бъде предимно слънчево. Над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Повишава се вероятността след обяд те да са локално временно интензивни и значителни по количество. Температурите ще се повишат, в Източна България максималните ще са около, а в отделни райони и над 30°.
НИМХ, БТА