Сините искат временна комисия да разследва случая с мъртвото бебе
Сините искат временна комисия да разследва случая с мъртвото бебе / Sofia Photo Agency
Сините искат временна комисия да разследва случая с мъртвото бебе
37048
Сините искат временна комисия да разследва случая с мъртвото бебе
  • Сините искат временна комисия да разследва случая с мъртвото бебе

Синята коалиция внесе искане за създаване на временна комисия, която да проучи обстоятелствата около инцидента в горнооряховската болница. Десните са събрали нужните 48 депутатски подписа и искат комисията да е на паритетен принцип и в нея да членуват шестима избраници. „Искаме да разберем дали има нарушения на лекарите и ако няма, ще поискаме оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов", обявиха лидерите на сините Иван Костов и Мартин Димитров.

„ГЕРБ трябва да разберат, че нямат никакъв политически интерес от това да продължават скандалите. Това са политически пожари, които изгарят техния собствен авторитет, доверието в тях самите. Разбира се и вредят много на България", категоричен е Костов.

Мартин Димитров добави, че са минали два месеца до момента от началото на скандала и нищо не се е случило. „Няма яснота. Дори тази експертиза, знаем за нея от изказвания на един от хората, които са я правили. Нямаме яснота какво пише там. Поканихме министър Цветанов, знаете преди Коледа той прекара няколко часа в парламента без да вземе думата, така че отговорите на тези въпроси са дължими на българското общество", заяви още Димитров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов добави, че те настояват най-после да се реши въпросът за отговорността на самия министър Цветанов. „Тъй като сме заявили, че ще поискаме оставката му, ако практически има мъртво роден плод, а няма нарушение от стана на медиците и искаме да разберем дали да искаме оставката на господин Цветанов или не. Това е окончателната политическа цел на тази анкетна комисия".

На 30 ноември в Горна Оряховица бяха задържани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе, а по-късно бяха освободени. От прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Сигнал в полицията срещу лекарите е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември е родило преждевременно дете. Девойката е заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал.

По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало. По първоначални данни бебето е живяло около 20 часа. 

Синята коалиция, БСП и ДПС се обединиха в искането си вътрешният министър да докладва за случая пред парламента, след като преди резултатите от експертизата, той прочете разпечатки от разговори между лекарите от горнооряховската болница, събрани чрез специални разузнавателни средства.