Синдикати: Да не се съкращават хората, свързани с реда и охраната в затворите
Синдикати: Да не се съкращават хората, свързани с реда и охраната в затворите / снимка: Dariknews.bg, архив

Няма как да се избегнат съкращения в главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана", но нека те бъдат разумни.

Това заяви в Сливен председателят на синдиката на надзирателите Иван Петров.
456 щата трябва да бъдат съкратени, съгласно постановлението на Министерски съвет за 10% съкращения на разходите за персонал.

От синдаката настояват да не се съкращават служители, които са пряко свързани с дейността по охраната и осъществяване на реда в затворите,
„Това съкращение няма да доведе до никаква икономия", категоричен е Петров.

Сумите за изплащане на обезщетиния на съкратените и по дела на Европейския съд по правата на човека в Страсбург няма да компенсират икономиите, добави още синдикалистът.

„Дирекциите "Изпълнение на наказанията", Главна дирекция „Охрана" и министерството на правосъдието имат едно неадекватно финансиране от страна на министерството на финансите. Според европейските изисквания лишените от свобода трябва да бъдат ресоциализирани, като за целта са необходими хора, а респективно - и средства.
Съкращенията ще доведат до допълнително натоварване на служителите в затвора", коменитра още Иван Петров.

Днес в Сливен бе представен проектът „Да спасиш живот", в който ше бъдат обучени надзиратели как да оказват първа помощ и как да работят с наркозависими.