Ще овладеем бежанската криза, категоричен е Йовчев
Ще овладеем бежанската криза, категоричен е Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До две-три седмици ще овладеем кризата с бежанците и ще намалим рисковете за националната сигурност, които произтичат от нея, заяви на брифинг вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Мерките, които министърът посочи в тази насока, са намаляване на имиграционния натиск чрез денонощно опазване на границата с Турция, изграждането на инженерно съоръжение по протежение на граничната полоса, повишаване на броя на изведените от страната хора, които нямат право да получат емигрантски статут. Към мерките вицепремиерът посочи и необходимостта Държавната агенция за бежанците да увеличи своя капацитет, като работи със 100-150 души на ден.

"Министерството на вътрешните работи е на ръба на възможностите си, но не сме допуснали разрастване на престъпността в страната", каза Йовчев.

Около 80 000 лева на ден е издръжката на командированите около 1400 полицаи за охрана на южната ни граница, уточни той, цитиран от БТА.

Министърът на отбраната Ангел Найденов изрази увереност, че 33-километровата гранична мрежа ще бъде изградена за 35-40 дни, след като бъдат изпълнени процедурите за избор на изпълнител. Цялостното изграждане на инженерното съоръжение ще струва около 8 милиона лева.

Министрите Найденов и Йовчев инспектираха изпълнението на задачите в хода на операцията "Съвместни усилия 2013 година" в района на елховското село Голям Дервент.

Отчетено бе, че изпратеният инженерен батальон от Сухопътни войски за
по-малко от месец е подобрил, разширил и укрепил 107 км горски пътища, необходими за охрана на границата, изградил е водосъбирателни кладенци и отводнителни канавки и е прокарал просеки в полупланинския район. За изпълнението на тази задача от бюджета на министерството са предвидени един милион лева.

Според данните, изнесени от Йовчев, от началото на годината 11 155 са нелегално преминалите нашата граница. От тях 10 848 са преминали зелена граница, тоест не през КПП-та.

10 766 от тези лица са преминали границата ни с Турция. Към момента в центровете на агенцията има 4188 души, а на външни адреси за собствена сметка - 4595 души.