Шести ден продължават да търсят миньорите
Шести ден продължават да търсят миньорите / снимка: Dariknews.bg, Благоевград

Шести ден продължават опитите за спасяване на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, затрупани в рудник „Ораново” след срутване на кална маса на 16 юли, при което загинаха други двама работници в мината.

Макар и минимална, надеждата, че двамата са живи, остава. Екипите, които копаят, напредват, но работата става бавно, тъй като калната маса, която е в рудника, е много тежка за извозване, заяви директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Георги Пармаков. Той обаче увери, че в мината е създаден непрекъснат режим на работа от спасителните екипи.

За последното денонощие спасителите в рудник „Ораново” са напреднали със 7,5 м. До 10.00 ч. тази сутрин са прокопани 34 м от свлачището, остават 28 м, обяви областният управител на Благоевград Муса Палев, който е на място в рудника. Той увери, че никой от работещите на 300 м под земята не щади сили за откриване на двамата затрупани миньори.

Спасителите се надяват, че двамата миньори са успели да отскочат в един от двата джоба на галерията. „Калта става все по-рядка, не знаем с какво количество вода са разполагали двамата затрупани в момента на аварията”, коментира още Палев.По думите му спасителите все още не са достигнали до мястото, откъдето се е изсипало калното свлачище.

Според миньори, свличането е станало от дъното на галерията, където се е извършвала т.нар. „обрушовка”, което означава, че единствената надежда за двамата мъже в неизвестност е да са се намирали по време на свличането в едно от двете разклонения, галерии с дълбочина около 4-7 м.

В събота икономическият министър Драгомир Стойнев, който продължава да бъде на мястото на инцидента, информира, че спасителите напредват едва с по 2,5 м на денонощие заради тежките условия, в които работят. В мината копаят три екипа на смени от по 30 минути.

35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов са в неизвестност, след като кално свлачище на 300 метра под земята погълна към 9.30 ч. във вторник четирима миньори. Още същия ден двама от затрупаните - Асен Стойнев и Христо Младенов, бяха открити мъртви. Огромна скала, втора за две денонощия, препречи пътя към галерията, в която са затрупани двамата мъже. Има и кална маса, която допълнително заля рудника.

Никой не дава гаранция, че миньорите ще бъдат открити в близките часове.