Сергей Станишев: БСП носи политическата отговорност като мандатоносител
Сергей Станишев: БСП носи политическата отговорност като мандатоносител / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Тази формула на управление програмно правителство предложих аз в края на 2012 г. Това каза Сергей Станишев, председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) пред бТВ.

Предишните две формули бяха отхвърлени от гражданите, първата беше 8-5-3. Тогава аз, като министър-председател, не можех да откажа на нашите коалиционни партньори кого номинират за министър, заместник-министър, и затова си платихме цената. Пламен Орешарски, като министър-председател, има много по-свободни развързани ръце. България се управлява от правителството на Република България, на български език. Политическата отговорност носи БСП като мандатоносител. Преди това имахме управление, което отрови атмосферата в България, четири години, каза Станишев.

Бях убеден, и съм убеден, че това действително е програмно правителство. Кажете кое правителство, кой кабинет, за последните 20 години, периодично се отчита. Нито един министър не е чист министър на БСП, на ДПС или на г-н Орешарски, те са общи министри, каза Станишев.

Не съм окончателно решил за евроизборите, заяви още Станишев. „Нямам намерение да бягам от тази кампания. След събитията от миналата седмица, повече съм склонен аз да поведа листата, като отговорност. Но казах ясно, да не ме разглеждат като евродепутат, че търся място в Европарламента, или като еврокомисар. Показвам отговорност. Това ще бъде трудно за мен - имам да водя европейска кампания, като лидер на ПЕС, и в Полша, и в Италия. Но голямата ми отговорност е пред моята партия. Няма да се скрия от отговорността”, каз той.

На въпрос ще води ли листата на БСП за евроизборите, той повтори: „Не съм взел окончателно решение, искам да чуя още мнения, но ще участвам пряко в тези избори”.

За въпроса кой предложи Делян Пеевски Станишев заяви: „Не е верен въпросът. По-важен е въпросът не кой го предложи, вие може да ми предложите какво ли не. Аз застанах зад неговата кандидатура, убедено, в този момент. Не само аз, и министър-председателят застана, и г-н Местан застана. Бях на трибуната на парламента, застанах зад тази кандидатура. Когато го правих, бях с вътрешна убеденост. Показа го реакцията на обществото - това показва, че не сме преценили вярно оценката за него от страна на обществото. Съжалявам, че дадохме повод да не се говори за всичко друго, което се прави от правителството, и да се използва темата Дилян Пеевски като димка. Дадохме повод той да бъде демонизиран, което никой човек не го заслужава. Дадохме повод и много гузни съвести и други въпроси да бъдат подминавани - например, кой открадна резерва на Здравната каса, кой разреши подслушванията”.

„Много се изкриви и отрови цялата атмосфера в последните четири години. Като премиер и лидер на партия мандатоносител, никога не съм си позволявал да се обадя на журналист”, заяви още лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира и гражданските протести: „И Пламен Орешарски, и аз ясно осъзнаваме, че има много хора, които не харесват правителството, не малка част от обществото. Но не малка част от обществото искат това правителство да си изпълни програмата и я изпълнява”. „Държавата отлепва от дъното; започва да работи, водещ е общественият интерес. Като лидер на левицата, за мен е важно, че вече бяха изпълнени толкова социални ангажименти”, изтъкна Станишев.