Седмично по едно новородено бебе се изоставя от майката в областната болница в Сливен
Седмично по едно новородено бебе се изоставя от майката в областната болница в Сливен / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

От началото на годината досега всяка седмица има поне по едно новородено дете, което е изоставено от майката в Областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщи Росица Стефанова, социален работник в здравното заведение.

В тези случаи задача на Стефанова е да информира социалните служби, имащи отношение към закрила на детето. Понякога, по думите й, когато майката е напуснала родилното отделение, изоставяйки бебето си, родители са издирвани и с криминална полиция.

На 8 февруари 42-годишна жена от село Сборище, община Твърдица, родила 15-то си дете и го изоставила, но по-късно го прибрала от болницата. В момента в детското отделение има три деца, които не са потърсени от родителите, а други две по същата причина са настанени в отделението по неонатология.

Независимо от мерките и усилията на социалния работник, всяка седмица едно дете от ромски произход се привежда в социален дом, защото семейството му отказва да го отглежда.