СДС и ДСБ издигат общи кметове?
СДС и ДСБ издигат общи кметове? / снимка: Sofia Photo Agency

Местните организации на СДС и ДСБ да работят за издигане на общи кандидати за кметове и общински съветници наесен, за това призоваха лидерите на двете партии Пламен Юруков и Иван Костов след среща в парламента.

Местните организации обаче трябва да се съобразят с партийното решение за начина на участие на вота наесен. СДС ще уточни окончателната си позиция във вторник на заседание на Националния съвет на партията. Сините са категорични, че няма да сътрудничат с БСП. За ДСБ невъзможни партньори са партиите от тройната коалиция, „Атака” и ГЕРБ. Позицията на СДС спрямо ГЕРБ ще стане ясна след среща на Пламен Юруков с Бойко Борисов.

Според Иван Костов би било недопустимо ДСБ, СДС, ССД и ЗНС – партии, които по думите му на евровота общо са получили втория резултат в София, да не издигнат общ кандидат, който да се бори за участие на балотаж. Според Костов този формат може да се разшири, като в него се включат „Гергьовден” и „Новото време”. Според него десницата има потенциал да си върне доверието в столицата.