Само сближаване на позициите постигнаха работодатели и синдикати
Само сближаване на позициите постигнаха работодатели и синдикати / netinfo
Със сближаване на позициите, но без споразумение, завършиха поредните преговори между работодатели и синдикати за препоръчителния индекс, с който да се увеличат заплатите през 2008-а година. От КНСБ отново заявиха готовност за национален протест на 3 юни, ако до края на седмицата не бъде договорена стойността на индекса.

Сближаването на позициите се отнася до увеличението на доходите от 220 до 300 лева с препоръчителен индекс от 16.6 процента, обясни за Дарик Валентин Никифоров от КНСБ. Той съобщи, че няма договореност с работодателите по отношение на компенсацията или препоръчителния индекс за тези, които получават от 300 лева до 490 лева, срещу които са засегнати от въвеждането на плоския данък, защото аргументите ни са инфлацията, отчетена от националната статистика през 2007 година е 8,4%, а производителността на труда е 2,9% и не по-малко от 10,58 трябва да бъде препоръчителният индекс. По думите на Никифоров работодателите предлагат 2,9, което категорично не може да бъде прието, имайки аргумента, че от миналата година, за месец април до април тази година националната статистика отчете 14,6%.

Според Никифоров предложеното от работодателите препоръчително увеличение означава замразяване на заплатите на голяма част от българите.