Само пет месеца ще може да функционира БАН с бюджета за 2012-а
Само пет месеца ще може да функционира БАН с бюджета за 2012-а / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Стотици учени от БАН излязоха на бдение със свещи пред централата на Академията заради предвидения бюджет в размер на 54 милиона лева за следващата година. Такива протести имаше и миналата година, когато правителството задели 59 милиона лева за наука. Протестиращите обиколиха парламента със запалени свещи и плакат „Бюджет 2012 убива БАН!".

Учените настояваха за 2012-а година кабинетът да предвиди 95-98 милиона лева за БАН и след като това, поне на този етап, няма да се случи, тази вечер те излязоха на бдение със свещи под наслов „Да покажем заедно, че светлината по пътя на просвещението не бива да угасва".

В декларация, която беше приета преди няколко дни от Общото събрание на Академията, се посочва несъгласие с „провежданата политика на правителството с целенасочено финансово унищожаване на БАН. Учените казват, че бюджетът от 59 милиона лева за 2011 година не е достатъчен дори само за заплати. По тази причина и изобщо заради условията на работа през последната година и половина близо 1500 души са напуснали БАН.

На този фон субсидията на Академията за следващата година се предвижда да бъде намалена с 5 милиона лева, което учените определят като гавра с БАН. Председателят на Академията академик Никола Съботинов обясни пред Дарик, че в момента 6900 са служителите на Академията, от които 2900 са учените.

По думите му в различните институции е различен подходът за справяне с орязаните бюджети. На места хората излизат в неплатен отпуск, на други се намаляват заплатите. Академик Съботинов обясни, че ако правителството не преосмисли решението си, Академията ще може да функционира само пет месеца с предвидения бюджет. По думите му за нормалното функциониране на БАН са нужни поне 95 милиона лева.

Все още не е взето решение кога ще са следващите протести, но такива ще има, ако кабинетът не преосмисли решението си, защото учените продължават да са на мнение, че действията на правителството обричат Академията на ликвидация.

От БАН предупредиха, че ще се обърнат за съдействие към ЕК и международни институции, свързани с научни изследвания.

Само пет месеца ще може да функционира БАН с бюджета за 2012а
netinfo