Само 18% от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега
Само 18% от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Само 18% от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега
55209
Само 18% от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега
  • Само 18% от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега

Работата на местната администрация в Перник след силното земетресение от 22 май е бедствие. Констатацията е на вицепремиера Цветан Цветанов. Той отговори на въпрос на Ангел Найденов от левицата за нуждата от още държавни средства за възстановяване на домовете на всички пострадали хора.

По думите на Найденов едва 18 на сто от молбите на перничани за помощи са били удовлетворени. Цветанов съобщи, че около 6 милиона са отпуснатите от бюджета средства. Общината обаче според него имала излишни предложения за ремонти като този на хижа Славей например, където от кметството настоявали да се сложи гранитогрес.

От исканите за общината близо 10 млн. лева са изплатени около 3 млн. лева, заяви Росица Янакиева, кмет на Перник.

Само 18 от молбите на перничани след труса са удовлетворени досега
netinfo

По-късно днес стана ясно, че кметът на Община Перник Росица Янакиева е освободила от длъжност зам.-кмета по „Изграждане инфраструктура и ТСУ” Михаил Михайлов, както и главния инженер на общината Михаил Михайлов. Заповедите им за уволнение са от днес. Мотивите за прекратяване на трудовите им договори с Община Перник са несправяне с възложените им задачи и отговорности, свързани с възстановителните дейности след тежкото земетресение на 22 май. Росица Янакиева е взела решението, изцяло водена от стремежа си да защити обществения интерес, пише още в официалната информация.

Освободеният зам.-кмет Михаил Михайлов заяви за Дарик, че администрацията няма закъснение в установените срокове за дейностите, свързани с възстановяването на щетите по сградния фонд след земетресението. Така е преценено, така е направено, но самият факт, че се махат двамата ръководители на строителния ресор значи, че „несправянето”е много голямо. Явно стандартите за работа в Община Перник са други и аз не отговарям на тях, допълни арх. Михайлов, като допълни, че принципно мястото на зам.-кметовете е „бушон”.