С фланелка на ЦСКА Цветанов се извини на ученик, бит от полицай
С фланелка на ЦСКА Цветанов се извини на ученик, бит от полицай / Sofia Photo Agency, архив
С фланелка на ЦСКА Цветанов се извини на ученик, бит от полицай
50525
С фланелка на ЦСКА Цветанов се извини на ученик, бит от полицай
  • С фланелка на ЦСКА Цветанов се извини на ученик, бит от полицай

МВР се извини за случая в Скравена, при който две момчета се оплакаха, че са били бити от служители на реда.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е подарил фланелка на ЦСКА на момчето, което подало сигнал, че е бито при разпит в полицията в Ботевград. Това стана ясно по време на заседанието на временната анкетна комисия към парламента, която проучва факти и обстоятелства, свързани с полицейско насилие.

В началото на годината две момчета обвиниха полицаи, че са използвали електрошокови палки и са ги били при разпит за изрисувани графити в ботевградското село Скравена. По време на вчерашното заседание на комисията стана ясно, че единият от полицаите - Пламен Николов, е предложен за уволнение, защото действително е ударил няколко шамара на разпитвания Петер Иванов. Майката на момчето заяви, че не това е била целта й, когато е подала жалбата, но случката сериозно е навредила на семейството й.

Пред членовете на анкетната комисия 18-годишният Петер Иванов и майка му Ани, разказаха за пореден път версията си по случая с разпита в полицейското управление в Ботевград.

Ясно е, че има превишаване на правомощията на служителите на полицията, но въпреки всичко това не било практика на МВР, коментира председателят на комисията Красимир Ципов: „Много се надявам тези случаи да не са някаква често срещана практика и смятам, че не трябва да се поставя под общ знаменател всички служители с полицейски функции".

Майката на Петър заяви, че не е искала да предизвика медиен шум около случая със сина й, но била предизвикана от първото изказване на министър Цветанов по случая, който обяснил, че момчетата били виновни, а родителите им вдигали шум, за да отърват децата си от последствията: „Притеснявам се от това, че човек може да си стои вкъщи на дивана и изведнъж да стане герой в невероятни..., не знам как да кажа. В никакъв случай не съм искала този човек да бъде уволняван или каквото и да е. Той също има деца. Исках да му каже: Пепи, извинявай, сгреших, нищо друго не съм искала".

Ани Иванова обясни, че след като министър Цветанов публично заяви, че синът и лъже, че е бил тормозен от полицаите, лично се извинил на семейството за причиненото неудобство и подарил на Петер фланелка на ЦСКА.