РЗС се загрижи за българската музика, внася законопроект
РЗС се загрижи за българската музика, внася законопроект / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново
РЗС се загрижи за българската музика, внася законопроект
44728
РЗС се загрижи за българската музика, внася законопроект
  • РЗС се загрижи за българската музика, внася законопроект

Една четвърт от музиката в родния радио и телевизионен ефир да бъде българска, предвижда законопроект, внесен в Народното събрание от депутата от РЗС Емил Василев.

„Българска музика е изворният и градският фолклор, както и всяко друго произведение, на което автор е български гражданин, както и техните кавър версии, интерпретации и нови аранжименти", обясни Емил Василев.

Той определи проекта си за Закон за българската музика в радио и телевизионните програми като най-пробългарския, внасян през последните двайсетина години в парламента. Депутатът заяви, че е работил над него от няколко месеца с цел да подпомогне българските автори, които според него са поставени в неравностойно положение и да популяризира родната музика. Законопроектът предвижда задължителни квоти за българска музика и санкции от СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията при неспазването им.

Емил Василев добави, че очаква подкрепа от всички народни представители, независимо от коя парламентарна група са, както и от музикалното съсловие, което с приемането на закона ще има допълнителен стимул да твори, защото ще се радва и на неколкократно увеличени приходи от авторски права.

Други новини от Велико Търново