РЗС: Новата министърка ще доведе нов хаос в здравеопaзването
РЗС: Новата министърка ще доведе нов хаос в здравеопaзването / Sofia Photo Agency

Политическият съвет на РЗС взе решение депутатите от „Ред, законност и справедливост" да гласуват против кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на РЗС.

„За пореден път Бойко Борисов показва, че не е в състояние да формира екипи и да предлага кандидатури, които са способни да работят като отбор в условия на криза. Кандидатурата на проф. Борисова издава кадрова и политическа немощ на ГЕРБ. По всичко личи, че д-р Борисова няма управленски и мениджърски опит и за да разбере каква е управленската структура и тежкото наследство в Министерството на здравеопазването ще й трябват поне шест месеца. През този период системата на българското здравеопазване, която продължава да бъде без управленска концепция, ще колабира окончателно", смятат от партията.

Според РЗС наченките на нова здравна реформа, предприети от ГЕРБ за осемте месеца, през които са на власт, са пълно фиаско, защото „НЗОК продължава да бъде финансова пирамида, която се източва по стари корупционни схеми. Пациентите продължават да бъдат унижавани и превръщани във виновници за това, че са болни, а не малка част от тях, умират заради липса на навременна и адекватна лекарска помощ. Няма законодателни инициативи, които да премахнат тежката бюрократичност и да гарантират здравна реформа, даваща нов статут и достойни доходи на лекари, медицински сестри и фелдшери"

Новата министърка ще доведе нов хаос в здравеопазването, защото не познава управленската структура, няма екип и не е в състояние да се пребори с тежкото корупционно наследство на тандема „Божидар Нанев - Лъчезар Иванов", заявяват от РЗС.