Президентът произнесе слово по повод 144 години от Шипченската епопея
Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Честванията се провеждат на връх "Свети Никола".

Президентство на Република България

В честванията участва президентът Румен Радев. В 12.00 часа той прие почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка. Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

Президентство на Република България

Държавният глава произнесе слово:

"Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. Оттогава всяка година поколения наред – хиляди българи от различни краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Пета поредна година съм тук заедно с вас на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра. Тук сме заедно в жегите през август и виелиците на 3 март. Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските войни, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската свобода. Шипка е символ на онази битка, която всеки българин води дълбоко в сърцето си – битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието. Битка, в която се решава личното и националното ни бъдеще. Вечна памет на героите и на нашите освободители. Да живее България!"

Президентство на Република България

Той поднесе венец на Паметника на Свободата и отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България.

Президентство на Република България


Моралният закон, който ни оставиха нашите предци, е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си, каза тази вечер в местността Петрова нива в Бургаско президентът Румен Радев. Освободителната идея изисква безрезервно посвещаване и преклонение пред саможертвата на най-достойните, добави той.

Държавният глава участва в националния възпоменателен събор в историческата местност по повод на 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
В словото си Радев отбеляза, че всяко поколение трябва да осмисля каква България оставя на потомците. Длъжни сме да бдим над земята си и над паметта на загиналите, заяви президентът.

За мен е чест да бъда отново с вас в сърцето на Странджа, в този свят за всеки българин ден. Днес, на Петрова нива, се стичаме хиляди, от всички краища на Родината, за да отдадем почит към героите от Илинденско-Преображенското въстание, каза държавният глава.

Съборът на Петрова нива се състоя под неговия почетен патронаж. На събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата Велислав Минеков, областният управител на Бургас Мария Нейкова, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от ВМС и от Националната гвардейска част.